Praktijk Hoef

Litteken-massage

Voor de littekenmassage gebruik ik:

MTSR®

Scarwork

Fascia Cupping

Fascia Release

Fascia Release

Laten we eerst beginnen om uit te leggen wat fascia is en waarom releasen we dit.

Fascia zit in je hele lijf en verbind je kruin met je tenen. Fascia is al je tussenstof, waaronder: bindweefsel, de vliesjes in en om je botten en je spieren, de vliezen om je organen en alle vloeistoffen in je lijf. Fascia zorgt voor verbinding in je lichaam en hoort altijd in beweging te zijn. Soms kan het zo zijn dat door stress, emotie, een ongeluk, operatie of andere ‘trauma’ het fascia systeem even niet optimaal werkt en hierdoor kan de fascia vast gaan zitten. 

Fascia Release

Het wordt stug en stijf zeg maar. Soms is dat juist heel goed en noodzakelijk: bijvoorbeeld als je je enkel verstuikt dat doet zeer en rondom je enkel wordt het stijf, dit is nodig omdat je extra stabiliteit nodig hebt op deze plek. Na een paar dagen wordt de stijfheid steeds minder en ruimt je lichaam deze stijfheid weer op. Zo zou het moeten zijn. Maar soms loopt het anders en blijft de fascia (deels) vastzitten en gaat het verkleven.

Deze verkleving wordt steeds groter en groter. Des te groter de verkleving wordt, des te meer kans dat er in het lichaam klachten kunnen ontstaan. Deze klachten kunnen op de plek van de verkleving zelf vast gaan zitten, maar dit kan ook ergens anders in het lichaam vast gaan zitten.

Soms geeft het lichaam pijnklachten af die er niet meer zouden moeten zijn en ook lichamelijk onverklaarbaar zijn.

Deze klachten kunnen uiteenlopen van schouderklachten, onderrugklachten, benauwd gevoel en nog veel meer. Dit terwijl er dan geen medische aantoonbare redenen (meer) zijn om deze klachten te hebben. Dit kan gebeuren doordat de sensoren in je fascia en in je spieren die deze pijnprikkel afgeven in de war zijn en/of gestressed zijn en deze moeten gereset worden. Door de fascia los te maken en in ontspanning te brengen help je deze sensoren te resetten.

Het kan ook zo zijn dat na een “trauma” er een dood gevoel ontstaat in een deel van het lichaam. Hier kan een fysiotherapeut of arts veelal niks aan doen. Door op en met de fascia te werken is het mogelijk om dit gevoel (deels) terug te krijgen.

Ervaring van een client: Na gips en fysio vanwege een breuk onderin het kuitbeen, bleef er een dood gevoel in het been en voet aanwezig en had de client veel last van kramp in het been. Na een aantal behandelingen van de fascia is de kramp verdwenen en het dode gevoel geminimaliseerd.

De Fascia behandeling bestaat uit een zachte aanraking. Dit mag geen pijn doen, waardoor het lichaam volledig in ontspanning kan komen en blijven. Als het lichaam in ontspanning is tijdens de behandeling kan ik met de technieken meer en diepere lagen weefsel losmaken, waardoor het resultaat langer kan aanhouden. Ook kan hierdoor het zelf herstellend vermogen van het lichaam worden geactiveerd.

Behandelingen gericht op de fascia release zijn heel goed te volgen naast een eventuele behandeling van bijvoorbeeld een fysiotherapeut of een arts. Overleg altijd even met hun over je behandeling bij mij.

Wanneer behandelen?

Het beste is als je nog geopereerd moet worden, om dan het gebied wat geopereerd gaat worden al te behandelen. Maar meestal kom je nadat je het litteken al hebt.

Zo vers mogelijk is het fijnst, want dan kan je de meeste klachten voorkomen.

Het litteken moet dicht zijn en minimaal 8 weken oud zijn voordat ik het ga behandelen.

Met scarwork kan en mag je er met 8 weken omheen werken.

Wanneer laat je je litteken behandelen?

Hierdoor maak je het omliggende weefsel zachter en zorg je voor een goede doorstroming en aanvoer van vocht, cellen en bloed, zodat de wond/litteken nog beter en natuurlijker kan herstellen.

Met MSTR® kan je vanaf 8 weken op het litteken werken, mits het litteken naast dat het dicht moet zijn ook niet meer rood en opgezwollen is. Als dit nog wel het geval is, is het niet verstandig om OP het litteken te werken, maar kan er wel scarwork worden toegepast.

Het kan best zijn dat je oude littekens hebt en je er voor jouw gevoel geen last van hebt. Het litteken ziet er mooi uit en het doet geen pijn.

Dit is natuurlijk superfijn. Vaak vormen er in je lichaam strengen door de stagnatie in je fascia die door het litteken wordt veroorzaakt.

Deze strengen kunnen overal naar toe trekken en allerlei klachten veroorzaken. Vaak zijn dit klachten die je niet meteen aan je litteken kan linken.

Als je klachten hebt waar je al een tijd mee loopt, je klachten komen en gaan of je twijfelt over een klacht maak dan eens een afspraak.

In het intakegesprek kunnen we al heel veel bekijken en bespreken en komen we tot de conclusie dat ik er niets aan zou kunnen veranderen dan even goede vrienden en dan hebben we in ieder geval een gezellig moment gehad.

Welke littekens kunnen we behandelen?

Littekens die door een operatie zijn ontstaan. Klein of groot, oud of nieuw.

Littekens die door een ongeluk zijn ontstaan. Klein of groot, oud of nieuw.

Littekens die door glas of spijkers zijn ontstaan. Klein of groot, oud of nieuw.

Brandwonden. Klein of groot, oud of nieuw.

Littekens die door een kijkoperatie zijn ontstaan. Deze zijn meestal klein, oud of nieuw.

Maar ook piercings die dicht zijn gegroeid vallen onder littekens.

Inwendige littekens bij bv een botbreuk.

 

Heb je ooit een keizersnede gehad of een andere buikoperatie en heb je last van een vermoeide onderrug of het gevoel van zware benen of vermoeide benen en ben je eigenlijk je operatie vergeten…..denk dan eens aan een litteken behandeling

Je hebt een keizersnede of andere buikoperatie gehad en je hebt een overhangende buikgedeelte en je wilt daar vanaf komen of het in ieder geval verminderen, dan is een litteken behandeling een aanrader.

Litteken behandeling

Deze vorm van behandeling is gebaseerd op de technieken MSTR® en scarwork. De behandelingen zijn zeer subtiel, zacht en pijnloos. De behandelingen laten vaak snel resultaat ervaren en zien.

Ook deze methode is erg passend bij mijn manier van werken vanwege de pijnloze en zachte manier van behandelen. Dit komt overeen met mijn visie op behandelen.

Litteken behandeling

Na een intake wordt er samen met jou gekeken wat het haalbare einddoel kan zijn en kan ik gericht aangegeven wat de mogelijkheden zijn. Hierbij zijn verschillende factoren van invloed op de behandeling. Te denken aan: grote van het litteken, hoe lang geleden, welke klachten ervaar je enz.

Deze vormen van behandeling zijn zeer geschikt voor elk litteken, te denken aan: een keizersnede, knie of heupoperatie of een kijkoperatie, maar ook na een botbreuk waar je uiterlijk geen litteken ziet en littekens die zijn ontstaan na een ongeluk.

Denk ook eens aan een litteken die ontstaan is door bijvoorbeeld in een stukje glas in je hand of als je ooit in een spijker bent gaan staan.

Littekens kunnen soms veel meer beperking geven dan mensen zelf door hebben.

De meeste mensen ervaren geen last van hun litteken zelf. De klachten komen vaak ergens anders in het lichaam eruit.

Als je langdurige klachten of steeds terug kerende klachten hebt, kijk dan eens of je een litteken hebt.

Restklachten na een operatie of een breuk zijn bijvoorbeeld pijn, kramp of een doodgevoel waar je niet van afkomt.

Deze klachten zijn te minimaliseren of volledig op te lossen door de fascia en litteken technieken.

Na de behandelingen ervaren cliënten dan pas het verschil. Om een voorbeeld te geven: “Samen met een cliënt kwamen we erachter dat haar rugklachten afkwamen van haar keizersnede. Na meerdere behandelingen van het litteken verdwenen ook de rugklachten.” Zo wordt dan duidelijk dat het hele lijf met elkaar in verbinding staat en daarom zie ik het lijf dus ook als één geheel en stem daar mijn behandeling op af.

Na een val van de fiets tegen een openslaande autodeur, had deze cliënt meerdere breuken in haar been. Na een tijd gerevalideerd te hebben waren de meeste klachten wel opgelost. Toch bleef zij naast de pijn ook een dood gevoel houden in haar onderbeen. Dit was nog te doen zei ze, maar dat ze niet meer op haar zij kon slapen vond ze wel heel vervelend. Na een fascia release behandeling ging dat alweer veel beter.

Omdat er in het been platen en zo zitten komt deze klacht af en toe helaas terug en is het zaak om dit “in de onderhoud” te houden.

Een cliënt die in de praktijk kwam had last van vermoeide en zware benen en ook wel wat last van haar onderrug. Uit de intake bleek dat zij een keizersnede had gehad al 30 jaar geleden. Deze keizersnede is 3x behandeld en de cliënt heeft geen last meer van haar benen en haar onderrug.

En komt nu alleen nog voor een ontspanningsmassage, gewoon omdat het lekker is.

MTSR®

MSTR® is een techniek voor op het litteken.

De handelingen zijn in een vaste volgorde en mogen geen pijn doen.

Ook hier is het een zachte handeling en werken we met de ontspanning en het zelfhelende vermogen van het lichaam.

MTSR®

Met alleen MSTR® heb je vaak al een heel mooi resultaat qua uiterlijk van het litteken, maar ook in het lijf lossen verklevingen op.

Dit lukt niet in 2 of 3 behandelingen, maar vaak merk je wel al een verschil.

Deze techniek is nog niet zo oud, maar wel wetenschappelijk onderbouwt.

Deze techniek is ontwikkeld door Alistair McLoughlin.

Als je er meer over wilt weten kan je altijd op zijn website kijken.

Scarwork

Geen litteken is hetzelfde en hier worden de handelingen op aangepast. Bij Scarwork wordt er vooral om het litteken heen gewerkt en ook hier is het belangrijk dat het geen pijn doet en dat het lichaam ontspannen blijft, zodat de veranderingen meteen kunnen integreren door het zelfhelend vermogen van het lichaam.

Scarwork

Scarwork kan ook zeer goed ingezet worden bij brandwonden of oude schaafwonden, dus littekens waar een dunne huid is achter gebleven.

Scarwork is opgezet door Sharon Wheeler.

Ook deze techniek is nieuw. Sharon Wheeler is bezig om deze techniek wetenschappelijk te onderbouwen.

Mocht je op meer willen weten over de techniek of de grondlegster kijk dan op haar site of op Leef Bewust.

Afspraak

Gun jezelf een massage en boek nu!